Hærdede stier og nem adgang
Et af de grundlæggende elementer i en inkluderende legeplads er asfalterede stier, der giver let adgang for folk, der bruger krykker eller kørestole. Det er vigtigt, at disse stier er:
- Brede - minimumsbredden bør være mindst 1,5 meter for at give mulighed for fri bevægelse. På legepladser med store områder bør man overveje endnu bredere stier, så flere personer kan bruge dem på samme tid.
- Ingen tærskler - ingen forhindringer eller bump, der hæmmer bevægelsen. Overfladen skal være glat, men samtidig have skridsikre egenskaber for at sikre brugernes sikkerhed.
Skridsikre overflader under udstyr
Når man planlægger legepladser, der er tilgængelige for mennesker med handicap, er det vigtigt at vælge egnede overflader under legeredskaberne. Skridsikre overflader, som f.eks. gummifliser eller syntetiske overflader som Wetpour, opfylder kravene til sikkerhed og komfort for både kørestolsbrugere og folk på krykker.
- Fliser af gummi: De er holdbare og vejrbestandige, hvilket gør dem ideelle til udendørs brug. Deres fleksibilitet og modstandsdygtighed over for deformation garanterer holdbarhed og pålidelighed under alle forhold.
- Syntetiske overflader af wetpour gummi: De er ikke kun holdbare og nemme at rengøre, men giver også en jævn overflade, der er æstetisk tiltalende. De fås i mange forskellige farver og mønstre, hvilket yderligere forbedrer legepladsen og gør den til et indbydende og imødekommende sted for børn.
De vigtigste fordele ved disse overflader er:
Når man vælger den rigtige overflade, er det værd at være opmærksom på disse egenskaber for at sikre legepladsens sikkerhed og tilgængelighed for alle børn, uanset deres fysiske evner.
De mest almindelige fejl i legepladsplanlægningen
Når man designer legepladser til børn med handicap, begås der ofte visse fejl, som kan begrænse deres funktionalitet og tilgængelighed betydeligt. Blandt de mest almindelige er:
- Mangel på ordentlige ramper og hældninger - selv om legepladsen i teorien er tilgængelig, forhindrer manglen på ordentlige ramper børn, der bruger kørestol, i at bruge dem. Det er vigtigt, at ramperne har den rigtige hældningsvinkel for at lette ind- og udstigning. Vi tilbyder specialtilpasset udstyr med særlige ramper til kørestolsbrugere.
- Forkert placering af redskaber - legeredskaber skal placeres på en måde, der giver nem adgang fra asfalterede stier. Hvert redskab skal være omgivet af tilstrækkelig manøvreplads, så det er let at komme til.
- Utilstrækkelige legeredskaber - mange redskaber er designet uden at tage højde for behovene hos børn med forskellige handicap. Det er vigtigt at tænke på mangfoldigheden og vælge udstyr, der er tilgængeligt for så mange børn som muligt. Det kan f.eks. være gynger med sikkerhedsanordninger og karruseller, der er tilpasset kørestole.
- Uegnede overflader som sand, bark og sten - disse materialer er ikke venlige over for mennesker med handicap og gør det meget sværere at bevæge sig, især for kørestolsbrugere.
Så hvordan designer man sådan en legeplads korrekt?
Vi vil diskutere det med et eksempel:
I eksempel nr. 1 ser vi udviklingen af en inkluderende plads, hvor principperne for en asfalteret rampe til mennesker med bevægelseshandicap, herunder kørestole, er blevet bevaret, men desværre er der samtidig blevet designet sand inden for sikkerhedszonerne. Mennesker med handicap har kun adgang til visse af faciliteternes funktioner. På den anden side har vi inden for gynge- eller legezonen gjort adgangen hård i form af asfalterede overflader, som ikke er sikre overflader og udgør en fare med hensyn til fald. Det anbefales ikke at kombinere hårde overflader af brosten inden for enhedens sikre zoner, der overskrider kriteriet for en fri faldhøjde på 60 cm.
I eksempel nr. 2 ser vi den samme legeplads med en hård overflade i form af gummifliser, hvilket udgør den sikre overflade på legepladsen, har en god støddæmpning og er stabile nok til personer med handicap og bevægelsesvanskeligheder.
Inkluderende legepladsudstyr
Et vigtigt element i legepladsens tilgængelighed er korrekt udvalgt udstyr, der gør det muligt for børn med forskellige typer handicap at lege. Her er nogle eksempler:
- Kridttavler og undervisningstavler - vores serie af undervisningstavler er en interessant berigelse for mange legepladser, både kommunale og børnehavepladser. Vores udvalg af legetavler er en invitation til alle brugere af legepladsen om at lege sammen. Tavlernes design (montering på korte stolper) giver hvert barn let adgang til tavlens arbejdsdel.
- Tematiske legepladser - en form for leg, som børn elsker, er at genskabe scener - Produkter som lege butik, lufthavn, køkken. Med dette i tankerne skabte vi en række dedikerede temalegepladser. Der er ingen arkitektoniske barrierer for adgangen til dem - både børn i kørestol og børn, der bruger andre hjælpemidler, kan bruge udstyret på samme tid.
- Inkluderende legepladssæt -produkter som Gamma, Beta eller Delta, omfatter en rampe til kørestole, og bredden på alle gange er justeret, så man frit kan manøvrere med en kørestol. En sådan legeplads kan bruges af mange børn på samme tid, fra de er helt ned til 1 år gamle.
- Sandkasser og borde - at lege med sand har været en af børns foretrukne legepladsaktiviteter i årevis. Sand er også et fantastisk stimulerende redskab - ofte brugt i sensorisk terapi. Vores serie af klassiske borde og borde til sandleg har et specielt sænket bord - tilpasset til at kørestole kan køre op.
- Gynger - vi tilbyder en gynge, der er tilpasset til brug af kørestolsbrugere, skabt i henhold til gældende standarder og anbefalinger. Gyngen er lavet af stål i høj kvalitet, har sikkerhedsremme og en rampe, der kan trækkes op.
At skabe legepladser, der er tilgængelige for alle børn, er en investering i fremtiden, der fremmer lighed. Med den rette planlægning kan vi skabe et sted, hvor alle børn, uanset deres evner, kan lege og udvikle sig i et sikkert og venligt miljø.